انتخاب کفش مناسب:
کفش مهم ترین پوشاکی است که سالیانه برای خرید آن هزینه میشود. پای انسان، قلب دوم بدن اوست و مسلماً کفش هم به عنوان محافظ قلب دوم بدن، باید به اندازه کافی پا را از خطرات و آسیبهای احتمالی مراقبت کند.
اما اگر کفش که خریده شده است، مناسب پا نباشد و به اصطلاح بعد از مدتی راه رفتن با کفش پاشنه پا، قوزک پا و یا زردپی پا درد بگیرد و آسیب ببیند. انتخاب کفش مناسب میتواند جلوی تمام این اتفاقات را بگیرد.
کفش استاندارد:
یک کفش استاندارد، سه مشخصه بارز دارد
* کفش استاندارد باید جنس خوب داشته باشد.
* پاشنه استاندارد کفش بسیار مهم است.
* قالب و پنجه کفش باید استاندارد باشد.
اجزای کفش:
بهترین رویه برای کفش، همان رویه چرم طبیعی است
– رویه کفش: رویه بیشتر کفشهای موجود در بازار، از دو جنس مختلف است. آنها یا رویهای از چرم طبیعی دارند یا از پلاستیک و چرم مصنوعی تهیه می شوند. به تازگی هم بعضی از تولید کنندگان کفش، اقدام به زدن اسپری بوی چرم طبیعی به چرمهای مصنوعی کرده و خریداران را در انتخاب کفش با مشکل مواجه می کنند.
چرم طبیعی، به علت دارا بودن منافذ طبیعی در بافتش، امکان تبادل هوا میان بیرون وداخل کفش را فراهم آورده و به اصطلاح، باعث تنفس پا می شود. به همین دلیل ساده، بهترین رویه برای کفش، همان رویه چرم طبیعی است. رویه مصنوعی کفش به علت عدم تبادل هوا، باعث بوی بد پا و عرق کردن بیش از حد آن می شود.
– زیره کفش : زیره کفشهای موجود در بازار دو نوع است.
۱٫ زیره پی او(po)
.۲زیره پی وی سی (pvc)
۱٫ زیرههای کفش po، نسبت به pvc سبک تر، راحت تر و در برابر سایش مقاوم تر بوده و دوام شان بیشتر است. ظاهر این زیرهها، توپُر بوده و در حالت خم کردن، انعطاف بیشتری دارند.
در هنگام خرید کفش، باید به این نکته دقت کرد که کف زیره نباید صاف باشد، بلکه باید آج دار بوده تا از لیز خوردن جلوگیری کند. توجه به استانداردهای پنجه کفش در انتخاب آن بسیار مهم است.
– قالب بندی کفش:
از نظر قالب بندی، فضای پنجه کفش باید طوری باشد که به انگشتهای پا فشار وارد نکند. کفشهایی که پنجه آنها باریک است، باعث می شوند، انگشتهای پا در کفش روی هم بیفتند. این کفشها، انگشتان پا را تحت فشار قرار داده و آنها را بد فرم می کنند. این امر در خانمها شایعتر است. به طوری که انحراف شست پا در خانمها، ۹ برابر آقایان است.
تنه کفش:
پوشیدن کفش نامناسب، تنگ و پاشنه بلند فقط به پاها آسیب نمیرساند، بلکه به زانو، کمر، استخوانهای ستون فقرات و لگن هم آسیب وارد می کند.
مورد بعدی تنه کفش است که در واقع چارچوب روی کفش بوده و دور پا را دربرمی گیرد، کفش هم باید به راحتی در برابر فشارهای وارده، مقاومت کرده و شرایط آناتومیکی پا را حفظ کند. علاوه بر فاکتورهای استاندارد مربوط به جنس و ساختمان کفش، فاکتورهای دیگری نیز درباره خود افراد، صدق می کند که به همان اندازه اهمیت دارند.
– فرم کف پا:
کف پای افراد معمولاً به ۳ شکل دیده می شود.
کف پای قوس دار: اگر نواری باریک، پنجه پا و پاشنه را به هم وصل کند احتمالاً شما کف پای قوس دار دارید و از این رو مستعد پیچ خوردگی پا هنگام راه رفتن هستید.
همیشه به دنبال خرید کفشی باشید که کفی مناسبی برای پوشش دادن قوس کف پای شما داشته باشد و یا از کفی مناسب برای پای خود استفاده کنید.
• کف پای معمولی: اگر نواری که پنجه و پاشنه پا را به هم وصل می کند، پهنای معمولی داشته باشد می توان کف پای شما را ایده آل دانست و این بدین معنی است که پای شما استعداد پیچ خوردگی به سمت داخل یا خارج را ندارد. یک کفش خوب و معمولی انتخاب مناسبی برای شماست.
• کف پای پهن: در این نوع کف پا خیلی کم قوس وجود دارد و اغلب پاشنه ی پا، تحت فشار شدید قرار می گیرد. این افراد معمولاً هنگام راه رفتن دچار پیچ خوردگی داخل پا می شوند. پس نوعی از کفش را انتخاب کنید که شست پای شما را به خوبی حمایت کرده و تحت فشار قرار ندهد.
• خطر کفش های پاشنه بلند: گاهی وقتها خانمها با پوشیدن یک کفش پاشنه بلند آن قدر از بلند قد شدن کاذب و موقت احساس رضایت می کنند که یادشان میرود پوشیدن این کفش ممکن است به سلامتی شان آسیب برساند.
ضمن اینکه پوشیدن کفش نامناسب، تنگ و پاشنه بلند فقط به پاها آسیب نمیرساند، بلکه به زانو، کمر، استخوانهای ستون فقرات و لگن هم آسیب وارد می کند.
وقتی شما کفش پاشنه بلند می پوشید، کمر برای جبران فشار وارد شده به پاها، قوس زیادی به خود می گیرد و از حالت طبیعی خارج می شود. در این حالت فشار زیادی به دیسکهای بین مهرهای ستون فقرات و مفصل زانو وارد می شود. مقدار این فشار به ارتفاع پاشنه ی کفش بستگی دارد و هر چه پاشنه کفش بلندتر باشد، فشار بیشتری به عضلات، استخوانها و مفاصل وارد می شود.
در مقایسه با کفش های پاشنه کوتاه، کفشی با پاشنهای حدود ۲/۵ سانتی متر ۲۲ درصد، کفشی با پاشنه ۵ سانتی متر ۵۷ درصد و کفشی که پاشنه ۸ سانتی متری دارد ۷۶ درصد به دیسکهای بین مهرهای و زانو بیشتر فشار وارد می کند.
کفشهای پاشنه بلند، عضلات پشت ساق پاها را فشرده و منقبض می کنند و عملیات خونرسانی در این عضلات را مختل می کنند. همچنین کفشهای تنگ و پاشنه بلند پوست پا را از حالت طبیعی خارج کرده و پس از مدتی آن را ضخیم کرده و پینه ایجاد می کنند. پینه های پا، اغلب دردناک بوده و پا را بد شکل می کنند.
راهنمای خرید کفش:
اما چه نکاتی را باید در مورد خرید کفش باید دقت کرد که به ترتیب آنها را بررسی میکنیم.
۱٫ جنس کفش
کفش چرمی باعث میشود که پای انسان کمتر عرق کند
برای کسانی که عاشق کیفیت کفش هستند، کفش چرم انتخاب ایده آل است. بهترین جنسی که میتوان از آن کفش تولید کرد، همین چرم است. کفش چرمی باعث میشود که پای انسان کمتر عرق کند. با دوام تر است و با واکس زدن، بسیار براق و زیبا میشود. در نتیجه انتخاب اول همه کفش چرم است.
اما کفش چرم، قیمت بالایی دارد، برای همه کار مناسب نیست و صرفاً بهتر است برای برنامهها و مهمانیهای رسمی از کفش چرم استفاده کرد. برای برطرف کردن این مشکل بهتر است، چند مدل کفش با متریالهای دیگر هم استفاده کرد. بدترین نوع کفش، کفش های پلاستیکی هستند.
این مسئله مخصوص کفش های ورزشی نیست. کفش های ورزشی هم از پلاستیک در خود استفاده میکنند. اما کفش های غیرچرم که تمایل دارند ظاهر چرمی داشته باشند، از جنس پلاستیک استفاده میکنند. بزرگترین آسیبی که میتوان به پا وارد کرد، استفاده از کفش های پلاستیکی است.
کفش های کتانی و پارچه ای، بهترین گزینه برای پوشیدن هستند. وزنشان کمتر است و در هنگام پیاده روی و کارهای مشابه، بدن و پا را خسته نمی کند.
۲٫ پاشنه کفش
کفش پاشنه بلند باعث می شود پا راحت تر پیچ بخورد
کمردردها و دردهای پا، تا حد زیادی به پاشنه کفش بستگی دارند. پاشنه کفش بلند باعث میشود که پا راحت تر پیچ بخورد. ممکن است در یک مهمانی ساده اتفاقی برای شما نیافتد، اما بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی، کفش پاشنه بلند باعث کمردرد، پادرد، انحراف کمر، انحراف شست پا و بیرون زدن استخوان کناری پا خواهد شد. انگشتان کم کم روی هم سوار میشوند و کم کم شکل و فرم پا تغییر میکند.
پاشنه کفش بهتر است کمتر از یک سانت پاشنه داشته باشد. در این صورت، پا حالت متقارن و متعادلی به خود میگیرد. کم تر برای حفظ تعادل به انگشتهای جلو فشار وارد میکند و باعث میشود که کمر نیز تلاش کمتری برای ثابت نگه داشتن و راست ایستادن بکند.
برای آزمایش این موضوع بهتر است کمی روی پنجههای پای خود راه بروید. بعد از مدتی احساس درد شدید در انگشتان و سینه پا ایجاد میشود که با گذاشتن پاشنه پا روی زمین، این فشار قطع میشود. کفش پاشنه بلند هم چنین فشاری به پا وارد میکند.
۳٫ ساق کفش
برای کودکان بهتر است از کفش ساق بلند استفاده کرد
بیشتر کفش های مرسوم در بازار دارای ساق نیستند. به دلیل این که هزینه اضافه بر گردن تولید کننده خواهد گذاشت و معمولاً هم خریداران به داشتن ساق پا توجهی نمی کنند. ساق کفش باعث میشود که کفش سخت تر پوشیده شود و حالت پایین شلوار را بدفرم نشان بدهد.
بیشتر کسانی که از کفش ساق بلند استفاده میکنند، این کفش را برای ورزش و پیاده روی زیاد استفاده میکنند. زیرا در خستگی پا، باعث جلوگیری از پیچ خوردن و انحراف پا میشود. یا اگر هم برای کفش رسمی از کفش ساق بلند استفاده میکنند، کفش را با دامن یا لباس مجلسی استفاده میکنند که قرار نیست شلوار روی آن را بگیرد.
برای کودکان بهتر است از کفش ساق بلند استفاده کرد. زیرا کودکان هنوز برای راه رفتن، نیاز به مراقبت از پاهای خود دارند و زودتر خسته میشوند. بنابراین اگر از کفش ساق بلند استفاده کنند، دیرتر خسته میشوند و کمتر احتمال آسیب دیدگی پاهای کوچکشان وجود دارد.
نکاتی در مورد نگهداری کفش
واکس زدن کفش ها باعث می شود تا کفش شما همیشه نرم و انعطاف پذیر باشد
۱٫ کفش های نو را که برای اولین بار می خواهید استفاده کنید فقط به مدت ده دقیقه در روز بپوشید تا حالت اصلی و زیبایی اولیه کفش برای مدت زیادی حفظ شود.
این یکی از مهمترین عوامل حفظ زیبایی ظاهر کفش و نیز بالارفتن مدت زمان عمر کفش می باشد که متاسفانه در کشورهای جهان سوم بدلیل پایین بودن سطح درآمد جامعه چنین کارهایی عملا غیرممکن می باشد. چون افراد توانایی خرید دو یا چند جفت کفش را در یک زمان ندارند.
مورد فوق یک مورد پزشکی نیز می باشد و افراد مبتلا به دیابت حتما باید این مورد را رعایت کنند و اجازه ندهند تا خشکی و یا به اصطلاح تازگی اولیه کفش به پای آنها صدمه بزند.
۲٫ از قالبهای مخصوص برای کفش (فنری یا معمولی) نیز می توانید برای حفظ حالت اولیه کفش استفاده کنید.
۳٫ واکس زدن باعث می شود تا کفش شما همیشه نرم و انعطاف پذیر باشد پس، به طور مرتب کفشهایتان را واکس زده و تمیز نگهدارید در ضمن:” کفش تمیز و مرتب نشانه شخصیت و انظباط شماست”
۴٫ کفشی را که تازه خریداری کرده اید به مدت ده دقیقه در روی فرش بپوشید و قدم بزنید و کاملا مطمئن شوید که کفش از لحاظ اندازه و قالب متناسب با پای شما است در غیر این صورت به فروشگاه مورد نظر مراجعه کنید و کفش خود را تعویض کنید.
۵٫ حتما لزومی ندارد که شما همیشه شماره مثلا ۴۰ بپوشید، ممکن است با مرور زمان و تحت مواردی مثل افزایش سن، افزایش وزن، کاهش وزن و … شماره پای شما کمی بزرگتر و یا کوچتر شده یاشد دقت کنید !!!.
۶٫ از پوشیدن کفش های تنگ جدا خودداری فرمایید زیرا زمانی که ” پا ” تحت فشار بوده و ناراحت باشد سیستم عصبی مختل شده و قدرت تفکر و تصمیم گیری در حد بسیار پایینی کاهش می یابد.
۷٫ در بسیاری از موارد پاهای چپ و راست به اندازه دو یا سه میلیمتر از همدیگر اختلاف دارند پس در هنگام خرید کفش، انتخاب خود رابر اساس اندازه پای بزرگتر انجام دهید.