آلوده ترین و پاک ترین کشورهای جهان !
چقدر به آلودگی هوا اهمیت میدهید؟ بگذارید سوالم را اصلاح کنم، چقدر به آلودگی هوا حساس هستید؟ آیا شما هم جزو کسانی هستید که وقتی وارد مرکز شهر میشوند، تنگی نفس گرفته و دچار سرگیجه و سوزش چشم و … میشوند؟
برای آنهایی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند و یا آنهایی که در شهرهایی زندگی میکنند که با پدیده ریزگردها طرف هستند، کشیدن یک نفس راحت مثل یک آرزو شده است. میخواهیم در این مطلب بهترین و بدترین کشورهای جهان به لحاظ آلودگی هوا را به شما معرفی کنیم، تا احیاناً اگر قصد سفر به این کشورها را دارید، با چشمان باز این کار را انجام دهید.
۱۰ کشور آلوده جهان:
۱۰ . کویت
برخلاف تصورات، کویت هم چنان کویتی نیست. به دلیل وجود نیروگاههای نفت و گاز بزرگ و همچنین تردد بیش از اندازه خودروها، کویت با ۱۲۳ میکروگرم بر متر مکعب ذرات معلق بزرگتر از ۱۰ میکرون (PM10 ug/m3) در هوا ، رتبه دهم آلودهترین هوای دنیا را دارد.
۹ . نیجریه
در نیجریه، همچنان برای پخت غذا از سوزاندن چوب و نفت استفاده میشود. شبها، اکثر خانهها با روشن کردن فانوسهای نفتی نور خود را تامین میکنند. به دلیل عدم وجود سرویسهای جمعآوری زباله در قالب مناطق، مردم مجبور به سوزاندن زبالههای خود هستند. برخلاف دیگر کشورهای آلوده در این لیست، کارخانهجات نقشی در آلودگی هوا ندارند. میزان آلودکی هوا در نیجریه ۱۲۴ PM10 ug/m3 است.
۸ . ایران
افتخاری دیگر برای ما ایرانیان؛ رتبه هشتم آلودهترین هوای دنیا. قصه تکراری چرایی آلودگی هوا در کشورمان، نیاز به بازگویی مجدد ندارد. از خودروها گرفته تا کارخانجات و در این چند سال اخیر، گرد و غبار ناشی از خشکسالی در عراق و البته کشور خودمان را هم به این لیست اضافه کنید. میزان آلودگی در کشور ما به طور متوسط ۱۲۴ PM10 ug/m3 است. راستی، چه کسی فکر آلودگی هوا در ایران است؟
۷ . امارات متحده عربی
بر خلاف تصورات، امارات هم جزو آلودهترین کشورهای دنیا است. بر خلاف ثروت فراوان تولید شده در این کشور، به طور مثال دبی دارای آلودگی هوای بسیار بالایی است که شاید به دلیل تراکم بالای جمعیت در آن است. به این، آلودگی نیروگاهها را نیز اضافه کنید. آلودگی هوا در امارات به طور متوسط ۱۳۲ PM10 ug/m3 است.
۶ . مصر
آلودگی هوا در مصر، آنقدر بالاست که بر اساس آمارها یک شهروند قاهرهای، با نفس کشیدنهای روزانه خود، دودی معادل کشیدن یک بسته سیگار را وارد ریههای خویش میکند. معدل آلودگی هوا در مصر حدود ۱۳۸ PM10 ug/m3 است.
۵ . عربستان سعودی
در سال ۲۰۱۴، ریاض آلودهترین شهر جهان شناخته شده است. آلودگی هوای عربستان علاوه بر آلودگی کارخانجات و ترافیک، ناشی از بادهای حامل گرد و غبار نیز میباشد. متوسط آلودگی هوا در عربستان، ۱۴۳ PM10 ug/m3 است. اگر قصد سفر به عربستان و خانه خدا را دارید، بهتر است این مساله را مد نظر داشته باشید
۴ . سنگال
سنگال، مانند اغلب کشورهای آفریقایی، محلی برای واردات زباله کشورهای غربی، برای دفع و تبدیل آن به انرژی است. کارخانههایی که به سوزاندن زباله میپردازند، بیشترین سهم را در تولید آلودگی هوا دارند. متوسط آلودگی هوا در سنگال، ۱۴۵ PM10 ug/m3 است.
۳ . پاکستان
متوسط آلودگی هوا در پاکستان ۱۹۸ PM10 ug/m3 است! این یعنی عامل مرگ ومیر ناشی از آلودگی هوا در پاکستان بسیار بالاست. به لحاظ تعداد بیماران تنفسی، پاکستان تقریباً رکورد دار محسوب میشود، به طوری که تنها حدود ۵ میلیون کودک زیر ۵ سال در این کشور با مشکلات تنفسی روبرو هستند.
۲ . بوتسوانا
یک کشور نسبتاً ناشناخته آفریقایی، رتبه دوم آلودهترین هوای دنیا را دارد. معادن و نیروگاههای فسیلی، بیشترین عامل آلودگی هوا در بوتسوانا هستند. آلودگی هوای بوتسوانا، که بزرگترین معادن الماس در دنیا را دارد، به طور متوسط به ۲۱۶ PM10 ug/m3 میرسد. نفس کشیدن خیلی سخت شد!
۱ . مغولستان
آلودگی هوا در مغولستان به طور متوسط به ۲۷۹ PM10 ug/m3 میرسد! یعنی بیش از دو برابر آلودگی هوا در ایران! دلایل آلودگی هوا در مغولستان، تقریباً مجموع دلایلی است که برای کشورهای دیگر ذکر کردیم. به دلیل سرمای هوا در اغلب اوقات سال، مردم برای گرم کردن خانه و پخت و پز، از سوختهای فسیلی استفاده میکنند. راستی، به هیچ عنوان به مغولستان سفر نکنید، بعید است که به سلامت از سفر بازگردید.
و حالا برای دادن روحیه، و عوض کردن حال و هوا، پاکترین هواهای دنیا را به شما معرفی میکنیم. بهتر است این کشورها را برای سفر انتخاب کنید، هرچند به نظر میآید هزینه سفر به آنها، با پاکستان و مغولستان بسیار متفاوت است!
۱۰ کشور پاک جهان:
۱۰ . سن مارینو
سن مارینو، کشوری کوچک در اروپاست، که تنها همسایه آن ایتالیاست که سن مارینو را محاصره کرده و در واقع سن مارینو درون ایتالیاست. این کشور کوچک آب و هوایی ویژه داشته و گردشگران فراوانی را به خود جذب میکند. متوسط آلایندههای هوا در سن مارینو حدود ۲۰ PM10 ug/m3 است.
۹ . لوکزامبورگ
لوکزامبورگ کشوری کوچک در اروپای غربی و در همسایگی آلمان، فرانسه و بلژیک است. این کشور زیبا با متوسط آلایندههای ۱۸ PM10 ug/m3، حکم ششهای تنفسی اروپای غربی را دارد.
۸ . ایالات متحده آمریکا
البته صحبت از نیویورک یا واشنگتن نیست. صحبت از نیومکزیکو، مونتانا و هاوایی است. میزان آلایندههای هوا در این قسمتها از آمریکا، تنها ۱۸ PM10 ug/m3 است.
۷ . موناکو
موناکو یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است که در اروپای غربی واقع شده و تنها با فرانسه هممرز است. با توجه به وزش بادۀای مدیترانهای بر این کشور، متوسط میزان آلودگی هوا به ۱۸ PM10 ug/m3 میرسد.
۶ . بوتان
در ضلع شرقی رشتهکوه هیمالیا، کشور کوچک بوتان قراردارد. با توجه به کوهستانی بودن این منطقه، متوسط میزان آلایندههای هوا در بوتان، به ۱۸ PM10 ug/m3 میرسد.
۵ . ایرلند
باورش سخت است که کشوری نسبتاً صنعتی و مدرن در رتبه پنجم پاکترین هوای دنیا قرار داشته باشد. البته در نظر داشته باشید که بسیاری از مناطق ایرلند هنوز بافت روستایی را حفظ کردهاند. میزان آلودگی هوا در این جزیره، ۱۵ PM10 ug/m3 است.
۴ . کانادا
با وجود نیروگاهها و کارخانههای بزرگ، کانادا چهارمین هوای پاک دنیا را دارد. البته این رابطه مستقیمی با اقلیم سرد و بادی این کشور دارد. متوسط آلایندههای هوا در کانادا حدود ۱۳ PM10 ug/m3 است.
۳ . استرالیا
صحبت از سیدنی و ملبورن نیست. کشور پهناور استرالیا که روزی خداداد عزیزی در آن حماسه سازی کرد، دارای جزیرههای کوچک بسیاری است که این جزیرهها، پاکترین هوا برای تنفس را دارند. متوسط آلایندههای هوا در این جزایر به ۱۳ PM10 ug/m3 میرسد.
۲ . ماریتیوس
ماریتیوس، جزیرهای با مساحت تنها ۲۰۰۰ کیلومتر مربع است که در ۲۰۰۰ کیلومتری جنوب شرقی قاره آفریقا و در اقیانوس هند قرار دارد. این جزیره کوچک که مقصد گردشگران فراوانی است، با معدل آلایندگی هوای ۱۲ PM10 ug/m3، یکی از بهترین نقاط دنیا برای تنفس و البته استراحت است.
۱ . استونی
با شگفتی تمام، پاکترین هوای دنیا نه یک کشور جزیرهای و دور افتاده، بلکه کشوری در اروپاست. استونی کشوری کوهستانی، در کنار دریای فنلاند است که به دلیل شرایط جغرافیایی ویژه، پاکترین هوای دنیا را دارد. متوسط میزان آلایندههای هوا در استونی حدود ۱۱ PM10 ug/m3 است؛ یعنی کمتر از یک دهم میزان آلایندهها در ایران!