فکر می کنید عشق برای ازدواج لازم است؟ چه بسا دو نفر که برای آنها اولین اولویت عشق است اما دقیقه ای نتوانند همدیگر را تحمل کنند.
آیا عشق برای شروع زندگی لازم است؟ خیر.
اکثر ازدواجهایی که با عشق شروع می شود محکوم به شکست است. زندگی که با عشق و شیفتگی شروع می شود. زندگی که با عشق شروع می شود یعنی از ابتدا خانه آخر را نشان دادن، و این عشق خیلی زود افول می کند.
افلاطون: وصال مدفن عشق است.
یک ضرب المثل چینی: ازدواج گورستان عشق است.
اینهایی که خیلی عاشق اند و بال بال می زنند وقتی به هم می رسند عشقشان تمام می شود. به خاطر اینکه من تمام عشق خودم را در قبل از ازدواج خرج کرده ام. دیگر بعد چیزی ندارم که به پایش بریزم.
من قبلا گفته ام که ما برای هم مثل لباس می مانیم. درست است که ما لباسی می خریم که شیک باشد اما شیک بادوام. کی حاضر است یک لباس شیک بخرد که دو روز دیگر پاره بشود؟ خب چرا بخریم؟ ازدواجی که بخواهد به بهانه یک عشق کورکورانه شروع بشود مثل خرید لباس شیک بی دوام است.
دوستان، عشق برای آغاز یک زندگی لازم نیست بلکه مهم این است که فردی که می خواهیم به عنوان شریک زندگی انتخاب کنیم به دل ما بنشیند. و بتوانیم آن را دوست داشته باشیم. نه اینکه عاشق او باشیم. اگر در خواستگاری، دختر خانم و آقا پسر محترم دیدید طرف مقابل شما نوع حرف زندنش، لحن صدایش، هیکلش، رفتارش، قیافه اش، تفکرش، دیدگاهش و… به دل شما ننشست این ازدواج ازدواج خطرناکی است. علف باید به دهان بزی شیرین بیاید.
سوال: اگر موردی پیدا بشود که به دل همهی اعضای خانواده نشسته ولی به دل من نه چه باید کرد؟ آیا این ازدواج را توصیه می کنید؟
جواب: خیر. چون تا آخر عمرت چشمت دنبال جنس مخالف در کوچه و خیابان خواهد بود و می گویی من دنبال یک نفر این شکلی می گشتم ولی خانواده ام گفتند نه تو باید با همین ازدواج کنی که به دل ما نشسته.
سوال: اگر به دل من بنشیند ولی به دل خانواده نه چه باید کرد؟
جواب: باز هم توصیه به ازدواج نمی کنیم. چون خانواده تا آخر عمر دنبال بهانه می گردند تا به او گیر بدهند. که او را اذیت کنند. و در زندگی تنش ایجاد کنند. و هر گاه مشکلی پیش آمد سرکوفت بزنند.
ما وقتی با یک نفر درگیر می شویم و به مرور با او رفت و آمد می کنیم، در ارتباط با به دل نشستن سه حالت بین ما پدید می آید:
حالت اشتیاق: یعنی طرف خیلی به دل آدم می نشیند. در این حالت توصیه به ازدواج می کنیم.
حالت اکراه: به هیچ وجه طرف مقابل به دل آدم نمی نشیند. در حالت اکراه به هیچ وجه توصیه به ازدواج نمی کنیم چون اکراه آرام آرام به انزجار و تنفر تبدیل می شود.
حالت تردید: یعنی از طرف مقابل بدمان نمی آید ولی خیلی هم به دلمان نمی نشیند. برای ازدواج تردید و دو دلی را نادیده نگیرید. لطفا تدیدها را دنبال بکنید تا به تصمیم برسید. در تردید تصمیم ممنوع. اگر مردد هستید بیشتر با او رفت و آمد کنید، بیشتر برسی کنید شاید بقیهی ویژگیهای خوب او باعث بشود آن دو تا موردی که به دل شما ننشسته را بی خیال بشوید. حالا اگر رفت و آمد هم کردید ولی باز هم به دل شما ننشست به هیچ وجه توصیه به ازدواج نمی کنیم.
بعضی از مذهبی ها هستند که فکر می کنند وقتی دختر یا پسری از خانوادهای مذهبی است، نجیب و با ایمان است دیگر کافی است.
شخصی خدمت رسول اکرم (ص) آمدند و گفتند من به خواستاری دختری رفتم و حیا کردم بدون اینکه او را درست نگاه کنم با او ازدواج کردم.
رسول اکرم (ص) فرمودند: «ای کاش به او نگاه می کردی که این کار برای تداوم زندگی شما بهتر است.»
ممکن است سوال بشود که حیا چی می شود؟
رسول الله (ص) فرمودند: دو گونه حیا داریم: حیای عاقلانه و حیای احمقانه. حیایی از روی عقل منشاء در ایمان انسان دارد و بسیار قابل تقدیر و ارزشمند است. و حیای احمقانه همان کم رویی و نابجا و غلط است.
سوال: اگر یک نفر از نظر اقتصادی و کفیت و اخلاق و نجابت و همه چیز عالی بود ولی به دل ما ننشست چه باید کرد؟
جواب: توصیه به ازدواج با چنین کسی را نمی کنیم. و متاسفانه پدر و مادرها در چنین مواقعی حول می شوند. و بچه ها را به انحراف می کشانند. و می گویند دیگر همچین کسی گیرت نمی آید. پس پدر و مادر عزیز فرند خودتان را به ازدواج با کسی که به دل او ننشسته وخیلی هم عالی است وادار نکنید.
امام صادق (ع): با کسی ازدواج کن که او را دوست داری و اگر کسی را پدر و مادرت پسندیدند و تو او را دوست نداری به عنوان همسر انتخاب نکن.
دختری خدمت رسول اکرم (ص) آمدند و گفتند که پدرم اصرار دارد که با خواستگاری که برایم امده ازدواج کنم هر چند پسر خوبی است ولی من او را دوست ندارم. رسول الله فرمودند که آیا من می توانم از شما خواهش کنم که به احترام پدرت بپذیری؟ گفت: حرمت پدرم در جای خود محفوظ ولی من به این مرد علاقه ندارم. رسول الله فرمودند : «اختیار با خود توست»
پدر و مادرهای عزیز زمانه عوض شده الان صد سال پیش نیست که شما برای فرندانتان تصمیم بگیرید. من نه با ازدواج سنتی که پدر و مادر برای فرزند تصمیم می گیرند موافق هستم و نه با دوستی های دختر و پسر توی پارک و خیابان. بلکه چیزی بین این دو را قبول دارم.
اول عاقلانه فکر کنید ببینید که آیا شما دو تا به هم می خورید. بعد ببین آیا به دل شما نشسته یا نه.
علی (ع): اگر کسی چیزی را دوست نداشته باشد، نگاه به او و یاد او را نیز دوست نخواهد داشت.