نایت ملودی » فرهنگ و هنر » اندیشه و مذهب » طول سفر کاروان ابا عبد الله از مدینه تا کربلا و روز عاشورا

طول سفر کاروان ابا عبد الله از مدینه تا کربلا و روز عاشورا

پس از هلاکت معاویه در سال شصت هجری، یزید به خلافت رسید. او به والی خود، ولید بن عتبه بن ابی سفیان در مدینه، نوشت تا به سرعت از امام حسین ـ علیه السلام ـ ، بیعت بگیرد.[۱] امام حسین ـ علیه السلام ـ با ولید در شب ۲۷ رجب سال ۶۰ هـ.ق ملاقات کرد. امام حسین ـ علیه السلام ـ آن شب را در مدینه در منزل خود ماند، ولید عصر روز شنبه گروهی را نزد امام حسین ـ علیه السلام ـ فرستاد تا آن حضرت نزد او رفته و در حضورش با یزید بیعت کند.

 

امام حسین ـ علیه السلام ـ به فرستادگان ولید فرمود: تا فردا صبح مهلت دهید تا امشب هم شما و ما در این باره بیندیشیم، خبر به ولید رسید، او مهلت داد. امام حسین ـ علیه السلام ـ در همان شب که شب یک شنبه بیست هشت رجب سال ۶۰ هـ.ق، همراه فرزندان و برادران و برادر زادگان و بیشتر خاندانش از مدینه به سوی مکه حرکت کردند.[۲] آن حضرت با همراهان در شب جمعه سوم شعبان به مکه رسیدند.[۳] امام حسین ـ علیه السلام ـ در ایام آغاز ذیحجه در مکه احساس خطر نمود، چرا که بیم آن می رفت، سربازان یزید آن حضرت را دستگیر کرده و به شام نزد یزید ببرند، به همین دلیل آن حضرت خانه خدا را طواف و میان صفا و مروه سعی نمود و از احرام بیرون آمده و احرام حج را به عمره تبدیل نمود، زیرا نمی توانست حج را تمام کند.

 

امام در روز هشتم ذیحجه سال ۶۰ هـ.ق با خاندان و فرزندان و شیعیانی که به او پیوسته بودند از مکه به سوی عراق حرکت کردند.[۴] همان روزی که مسلم بن عقیل در کوفه قیام کرد.
آن حضرت ماه شعبان، سوم شعبان به بعد، رمضان، شوال، ذی القعده و هشت روز از ذی الحجه را در مکه ماند.[۵]
بنابر این ایشان و همراهانش حدوداً به مدت ۱۲۵ روز در مکه اقامت نموده اند. امام ـ علیه السلام ـ در طی مسیر مکه تا کربلا بیست منزل ـ و به قول بعضی بیشتر ـ را پشت سر گذاشته و روز دوم محرم به سرزمین کربلا رسیدند.[۶] وقتی که امام و خویشان و یاران به زمین کربلا رسیدند امام ـ علیه السلام ـ فرمود: پیاده شوید این مکان جایگاه فرود بار و اثاثیه ماست و محل ریختن خون و قبور ما است.[۷]
نتیجه این که آن حضرت و همراهانش ۲۸ رجب از مدینه خارج و روز دوم ماه محرم الحرام به سرزمین کربلا رسیده اند، که در مجموع کاروان امام حسین ـ علیه السلام ـ با توجه به توقف چهار ماهه در مکه، در مدت ۱۵۴ روز، به سرزمین کربلا رسیده، و مدت خروج امام ـ علیه السلام ـ تا روز عاشورا، نیز ۱۶۲ روز می شود.
===================================

پاورقی ها:
[۱] . ابن اعثم، الفتوح، هند، ۱۳۹۳ هـ.ق ، ج۵، ص ۱۱٫
[۲] . ابن الاثیر، الکامل فی التاریخ، بیروت، دار صادر، ۱۳۸۵ هـ.ق، ج۴، ص ۱۶٫
[۳] . شیخ مفید، الارشاد، قم، موسسه آل البیت احیا التراث، ج۲، ص ۶۷٫
[۴] . بلاذری، انساب الاشراف، بیروت، دار التعارف، ج۳، ص ۱۶۰٫
[۵] . ابو مخنف، مقتل، ترجمه موسوی، قم، چاپ اول، ۱۳۷۸ش، ص ۳۳٫
[۶] . احمد بن سهل بلخی، البدء و التاریخ، تهران، مکتبه الاسدی، ج۶، ص ۱۰، قزوینی، الامام الحسین و اصحابه، قم، چاپ باقری، ص ۱۹۴٫
[۷] . سید بن طاووس، ملهوف، قم، انتشارات داوری، ص ۳۵٫

 

نظرات
نام و نام خانوادگی  
آدرس ایمیل  
آدرس سایت