تنورهای خانگی که از قدیم برای پخت انواع نان مورد استفاده قرار می گرفت، با صنعتی شدن روش های پخت نان به تدریج به فراموشی سپرده شده اند و امروزه کمتر کسی است که در شهرها از روش پخت نان مطلع باشد و از نان های خانگی استفاده کند. علاوه بر این، از آنجایی که در تهیه نان صنعتی از مواد افزودنی استفاده می شود و مواد افزودنی نیز برای سلامتی مضر است، در این ستون بر آنیم تا با استفاده از حداقل امکانات موجود و ارائه دستورات غذایی به آموزش پخت انواع نان بپردازیم.
این نان نخستین بار توسط گروهی از مهاجران افغان به ایران آورده شد. به نوشته فرهنگ دهخدا این نان که توسط بربرها پخته می شده به تهران آورده شده و در دوره قاجار شهرت بسیار پیدا کرد. برای تهیه نان بربری در خانه، یک بسته خمیر مایه را با یک فنجان آب گرم و یک قاشق چایخوری شکر مخلوط کنید. سپس آن را کناری گذاشته و اجازه دهید تا پف کند. سپس دو فنجان آب گرم و یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید.
حال آرد را به آرامی به ترکیب بالا اضافه کنید تا خمیر یک دستی حاصل شود. مقدار آرد مورد نیاز هشت فنجان یا بیشتر است. هنگام کار برای اینکه خمیر به دست نچسبید، دو قاشق غذاخوری روغن و یا کره آب شده را به آن اضافه کرده و سپس بقیه آرد را به آن بیفزایید تا خمیر از دیواره های کاسه جدا شود. روی یک سطح صاف آرد پاشیده و خمیر را روی آن باز کنید تا نرم و کشدار شود. خمیر را کمی چرب کرده روی آن را با حوله پوشانده و آن را برای مدت چهار ساعت در محل گرم و تاریک قرار دهید. سپس خمیر را برعکس کرده روی آن را پوشانده و بگذارید تا دو ساعت دیگر بماند. پس از آن خمیر را به ۱۲ قسمت مساوی تقسیم کرده و آنها را به شکل بیضی باز کنید. فر را از قبل با درجه حرارت ۲۶۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. ته خمیرها را در آرد گندم یا ذرت گذاشته و سپس روی کاغذ شیرینی پزی قرار دهید. روی نان ها را کمی کنجد پاشیده و آنها را برای مدت هشت الی ۱۲ دقیقه درون فر قرار دهید تا نان ها طلایی شوند.