نایت ملودی » خانواده » تناسب و زیبایی » آرایش و زیبایی » پاکسازی پوست لایه برداری تمیز کردن پوست در خانه

راههای روشن شدن پوست و پاکسازی پوست

پاکسازی پوست لایه برداری تمیز کردن پوست در خانه

پاکسازی پوست‌ : نه دکتر، نه آرایشگاه
“پوستت کدر شده؟ برو آرایشگاه پوستت را پاکسازی کن!”
این، جمله ‌ای است که این روزها از زبان خیلی از خانم‌ ها شنیده می‌شود، ولی آیا پاکسازی پوست را باید در آرایشگاه انجام داد یا نزد پزشک متخصص پوست؟ و انجام این کار چند بار در سال لازم است؟

دکتر محسن غفارپور، متخصص پوست و مو، مدیر گروه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران به سوالاتی دراین زمینه پاسخ می‌دهند.

آقای دکتر! برای پاک‌سازی پوست باید حتما نزد پزشک رفت، یا می‌شود در آرایشگاه هم این کار را انجام داد؟
برای تمیز کردن پوست و پاک‌سازی آن اصلا احتیاجی به آرایشگاه و مطب و متخصص نیست. خود فرد هم می‌تواند این پاک‌سازی را در منزل انجام دهد.

واقعا؟ چگونه؟
می‌توان از کِرِم اسید میوه (۵ تا ۱۰ درصد) که خودش یک لایه‌بردار است و کار تمیز کردن پوست را انجام می‌دهد، استفاده کرد.
بعد از بیرون آمدن از حمام، پوست رطوبت لازم را پیدا ‌می کند و با یک فشار مختصر در دو طرف جوش ‌های سر سیاه و سرسفید، می توان آنها را تخلیه کرد. احتیاج نیست که فرد دیگری این کار را برای ما انجام دهد.

حال اگر کسی خواست این کار را فرد دیگری برایش انجام دهد، بهتر است نزد متخصص پوست برود یا آرایشگر؟
خب، طبیعی است که ما توصیه می‌کنیم به متخصصان پوست مراجعه کنند. همچنین فرد می‌تواند کرِم‌ اسید میوه را که با نام AHA وجود دارد، ‌از داروخانه تهیه کند و هفته‌ای ۲ یا ۳ بار از آن استفاده کند. این کرِم‌ پوست را کاملا تمیز می‌کند.

برای پاک‌سازی پوست از چه موادی استفاده می شود؟
برای پاک‌سازی پوست از اسید سالسیلیک ۲ تا ۵ درصد و اسید میوه ۱۰ تا ۱۵ درصد استفاده می‌شود. این مواد را به صورت فرد می‌مالند که باعث می‌شود یک لایه از سطح پوست برداشته شود. خود فرد هم می‌تواند شب‌ها، اسیدهای میوه ۱۰ درصد را روی صورت‌اش بگذارد و صبح‌ها بشوید.
بعد از پاک‌سازی، اگر پوست خشک بود، باید حتما از مرطوب‌کننده استفاده شود و اگر پوست چرب بود، احتیاج به چیز خاصی نیست.
در ضمن کرِم‌های اسید میوه، غیر از پاک‌سازی پوست، روشن‌کننده هم هستند. همچنین بافت‌های میانی پوست را ترمیم و بازسازی می‌کنند.
معمولا پاک‌سازی پوست را بهتر است از سن ۱۸ سالگی به بعد انجام داد.

راههای روشن شدن پوست و پاکسازی پوست

گروهی از محصولات آرایشی که به نام تمیز‌کننده معروف‌اند، می‌توانند پوست را پاک‌سازی کنند؟
ببینید، دارو ماده‌ای است برای تسکین بیماری‌ و جلوگیری از بروز بعضی عوارض که باعث تغییر عملکرد یا ساختمان عضوی از بدن می شوند، اما مواد آرایشی که معمولا روی پوست، مو و یا ناخن استفاده می‌شوند ، باعث تمیز کردن و زیباسازی پوست می شوند، ولی در ساختمان و عملکرد پوست، تغییری به وجود نمی آورند.
محصولات آرایشی و بهداشتی را به سه گروه تقسیم می‌کنند:
تمیزکننده‌ها یا شستشودهنده‌ها، مرطوب‌کننده‌ها، و تونرها یا سفت‌کننده‌های پوستی.

تمیز‌کننده‌ها چه می‌کنند؟
تمیزکننده‌ها می توانند چربی‌هایی را که توسط غدد چربی‌ساز پوست ترشح می شوند و نیز شوره‌ها و باکتری‌هایی را که خارج از پوست، مو و ناخن قرار می‌گیرند، در خودشان حل کرده و از سطح پوست پاک کنند.
در عین حال، تمیز کننده نباید چربی‌ های سطح شاخی پوست (آخرین بخش پوست) را از بین ببرد، زیرا این چربی ها مانند سدی در برابر ورود میکروب‌ و سموم عمل می‌کنند. همچنین مانع خروج آب از پوست می‌شوند، در نتیجه نرمی و لطافت پوست را حفظ می کنند.

مرطوب‌کننده‌ها چه‌طور؟
مرطوب‌کننده‌ها یا نرم‌کننده‌ها باعث می‌شوند پوست رطوبت لازم را پیدا کند و باعث شادابی پوست می‌گردند.

تونرها یا سفت‌کننده‌ها؟
تونرها را باید بعد از استعمال یک تمیزکننده مانند صابون، شامپو و یا شیر پاک‌ کن ، استفاده کرد. تونرها، موادی را که از صابون و یا شیرپاک‌کن ، روی پوست باقی مانده، از بین می برند و رطوبت پوست را بیشتر می کنند.

خیلی از خانم‌ها از تونر بعد از استفاده از کرِم‌ پودر استفاده می‌کنند. این کار، درست است؟
لوازم آرایشی مثل کِرِم‌ پودرها را همیشه باید بعد از تونرها استفاده کرد. به این صورت که اول باید از یک تمیزکننده مثل شیرپاک‌کن و سپس از یک تونر استفاده کرد. بعد از آن هم می توان از کرِم‌پودر یا پنکیک استفاده نمود.
تهیه مصاحبه : دکتر گلرخ ثریا

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.
برای شرکت در بحث های انجمن بهداشت و سلامت سایت، اینجا را کلیک کنید.

* مطالب مرتبط :
درمان پوست با اسیدهای گیاهی
لایه برداری پوست یا «پیلینگ» چیست ؟
لایه ‌برداری از پوست در منزل
لایه‌برداری از پوست
انواع پیلینگ یا لایه برداری پوست
پاک سازی پوست
بخش تغذیه و سلامت تبیان

مزایا و معایب کرِم‌ های لایه بردار
خیلی از خانم‌ ها برای لایه ‌برداری از پوست ‌شان، می ‌روند سراغ کِرِم ‌های لایه ‌بردار(اسکراب). ولی آیا واقعا این کِرِم‌ ها موثر هستند؟ دکتر بهروز باریک ‌بین، متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به این سوال در هفته نامه ی سلامت پاسخ می ‌دهد.
اصلا چرا باید از کِرِم‌ های اسکراب(لایه‌ بردار) استفاده کرد؟
حذف لایه ‌های شاخی و سلول‌ های مرده پوست، باعث حذف باکتری ‌های مَُضر و کاهش قطر منافذ پوست شده و به زیبایی و افزایش سلامت پوست کمک می ‌کند. روش‌ هایی که برای این منظور استفاده می ‌شوند شامل دو روش مکانیکی و شیمیایی هستند.
بعضی ‌ها هم این کار را با پوست بادام یا زردآلو انجام می‌ دهند یا سراغ سفیدآب می ‌روند.
بله؛ در روش‌ های مکانیکی از فیبرها و پارچه‌ های ضخیم، پوست بادام یا زردآلو، اسفنج، برس و بخش ‌های خشک و فیبری گیاهان برای این منظور استفاده می ‌شود. به عنوان مثال، کیسه کشیدن که در حمام‌ های سُنتی رایج بوده و هنوز هم توسط بسیاری از پدربزرگ و مادربزرگ ‌ها استفاده می شود مثالی از لایه برداری مکانیکی است که اگر با سفیدآب همراه شود، میزان لایه‌ برداری آن بیشتر شده و این عمل موثرتر خواهد بود. حتی استفاده از سنگ ‌پا برای کاستن از خشونت کف پا مثالی دیگر از لایه‌ برداری مکانیکی است.
میکروابریژن در مطب، چه ‌طور؟
خب، در این روش میکروابریژن، توسط دستگاهی، پودرهای اکسید آلومینیوم با فشار روی پوست پاشیده می ‌شود. کریستال ‌های اکسید آلومینیوم بسیار سخت هستند و برای خراشاندن و ساییدن پوست مناسب‌ هستند. این دستگاه، یک فشار منفی به پوست وارد می‌ کند و عملی شبیه بادکش انجام می‌ دهد. از ترکیب این ساباندن و ایجاد فشار منفی یک لایه ‌برداری مکانیکی خوب، روی پوست صورت اتفاق می‌ افتد که خواص زیادی دارد؛ از جمله شادابی و روشن ‌تر شدن پوست، بهبود منافذ باز پوست، بهبود جوش ‌های سرسیاه و سرسفید، کم‌ رنگ شدن لک ‌های صورت و حتی بدن، بهبود چین و چروک‌ های ظریف با واسطه ترشح فاکتورهای رشد متفاوت ثانویه به ایجاد فشار منفی و بادکش روی پوست و بالاخره افزایش نفوذ داروهای موضعی پوست که به ویژه برای بیماران مبتلا به لک صورت یا آکنه می‌ تواند موثر باشد.
پیلینگ چه فرقی با میکرودرم ابریژن دارد؟
استفاده از مواد شیمیایی لایه ‌بردار، همان پیلینگ‌ است؛ موادی مانند اسید سالسیلیک، اسید سیتریک، اسیدهای میوه یا آلفاهیدروکسی اسید AHA یا تری ‌کلرواستیک اسید(TCA). در این روش اسیدهای لایه ‌برداری با درصدهای متفاوت روی پوست صورت استعمال شده و عمل لایه ‌برداری به صورت شیمیایی انجام می‌ شود.
درباره اسیدهای میوه هم توضیح می ‌دهید؟
بله؛ استفاده از اسیدهای میوه با غلظت بالا و استفاده از تری ‌کلرواستیک اسید باید حتما توسط متخصص پوست و مو و در کلینیک انجام شود زیرا مدت ماندگاری اسید روی پوست و نواحی خاصی که دارو باید مالیده شود یک امر کاملا تخصصی است و توجه نکردن به این مساله می ‌تواند موجب سوختگی پوست و عوارض مربوطه شود.
اسیدهای میوه ی با غلظت پایین ‌تر را افراد می ‌توانند بدون نسخه از داروخانه ‌ها تهیه کنند و در منزل، شب ‌ها هنگام خواب استفاده نمایند. بهتر است این فرآورده‌ها(AHA)، دور چشم و دور دهان استفاده نشود زیرا موجب تحریک و قرمزی و التهاب این نواحی خواهد شد. درصدهای بالاتر مانند ۵۰ درصد و ۷۰ درصد باید متوسط متخصص پوست به کار روند.
فایده‌ ای هم دارد؟
البته! لایه‌ برداری شیمیایی کاربردهای فراوانی دارد: بهبود چین و چروک‌ های ظریف از طریق تحریک کلاژن ‌سازی، شاداب ‌تر و روشن ‌تر شدن پوست، بهبود جوش‌ های سرسیاه و سرسفید، بهبود لک ‌های مختلف پوست و همچنین افزایش تاثیر داروهای موضعی مصرف شده توسط بیمار.
نکته ‌ای که باید به آن توجه کرد این است که لایه‌ برداری پوست چه مکانیکی و چه شیمیایی باعث تحریک ‌پذیرتر شدن آن نسبت به نور ‌آفتاب می ‌شود و لذا مصرف کرم ‌های ضد آفتاب و پرهیز از قرار گرفتن به طور مستقیم در برابر نور آفتاب توصیه می ‌شود. در غیر این صورت، بیمار ممکن است حتی نتیجه معکوس بگیرد؛ مثلا خانمی برای بهبود لک بارداری ملاسما پیلینگ شیمیایی انجام داده، به دلیل مراقبت نکردن از نور آفتاب ممکن است دچار بزرگ‌ تر شدن لک نیز بشود.
به چه کسانی این روش ‌ها را توصیه نمی ‌کنید؟
کلا برای پوست‌ های خشک، استفاده از لایه ‌برداری چه مکانیکی و چه شیمیایی توصیه نمی ‌شود زیرا موجب خشکی بیشتر پوست شده و می‌ تواند برای بیمار دردسرساز باشد. در صورت لزوم، استفاده از لایه‌ بردار در پوست‌ های خشک، این کار باید زیر نظر متخصص پوست و با تمهیدات لازم انجام شود.
مساله بعدی احتمال عود تبخال توسط لایه ‌برداری پوست است، به خصوص در لایه ‌برداری شیمیایی باید مراقب عود تبخال بود و بیمارانی که به طور مکرر تبخال می‌ زنند، باید پزشک را از این مساله آگاه سازند تا روش‌ های پیشگیری از بروز تبخال به کار گرفته شود زیرا این عفونت می ‌تواند موجب ایجاد جوشگاه شده و در پوست تحریک شده توسط مواد شیمیایی لایه ‌بردار وسعت زیادی پیدا کند.
آیا می ‌توان از کِرِم‌ های اسکراب موجود در داروخانه ‌ها استفاده کرد؟
کِرِم‌ های اسکراب یا اکسفولیان به عنوان خراشنده و ساینده پوست استفاده می ‌شوند. برخی موارد شاهد هستیم که برای افزایش اثربخشی، اسیدهای میوه هم به این کِرِم‌ ها اضافه می‌ کنند که بیمار از هر دو مکانیسم لایه ‌برداری مکانیکی و شیمیایی سود ببرد. کرم‌ ها و صابون‌ های اسکراب(که حاوی دانه‌های خشن هستند) می ‌توانند در درمان ضایعات پوستی مثل آکنه‌ های کومدونال(جوش‌ های سرسیاه یا سفید)، چربی پوست، خشونت پوست و نیز افزایش اثر داروهای موضعی کاربرد داشته باشند.

تاریخ: 18 می 2015
نویسنده: رضا ایرانی
دسته بندی: آرایش و زیبایی
برچسب ها: ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ،
نظرات
نام و نام خانوادگی  
آدرس ایمیل  
آدرس سایت