نایت ملودی » سلامت » در باره زردی و یرقان بارداری چه میدانید؟

Jaundice-Baby-241925

کبد و کیسه صفرا مثل سایر اندام ها در دوران بارداری تغییراتی می کنند. این تغییرات ناشی از تغییرات هورمونی به علت بارداری است.

در زمان بارداری برخی آنزیم های کبدی کم و برخی زیادتر می شود. هرچند این تغییرات منجر به ایجاد بیماری خاصی در مادر نمی شود، اما در بررسی آزمایشگاهی این تفاوت ها در خون مادران باردار مشاهده می گردد.

از بیماری های شایع کبدی در بارداری یرقان عودکننده بارداری یا زردی بارداری است که در اثر تغییرات هورمونی میزان اسیدهای صفراوی در خون افزایش یافته و منجر به خارش شدید می گردد.

این خارش به خصوص در کف پاها رخ می دهد اما می تواند در تمام بدن حس شود. به دنبال آن زردی به علت افزایش بیلی روبین خون رخ می دهد. بیماری اغلب در ۳ ماهه آخر بارداری و بخصوص در کسانی که چند قلو باردار هستند رخ می دهد. این بیماری زمینه ارثی و ژنتیکی دارد و گاه در افرادی که داروهای خاصی مصرف می کنند، دیده می شود.

جهت تشخیص این بیماری از بیماری های دیگری مثل پره اکلامپسی، هپاتیت یا بیماری های پوستی شایع در بارداری که با خارش همراه هستند، باید از آزمایش های خونی مثل بررسی آنزیم های کبدی و کلسترول استفاده کرد.

پس از تشخیص از داروهایی برای کاهش خارش پوستی استفاده می شود، اما مهم تر آن که این مادران در اواخر بارداری باید تحت نظارت شدید باشند چون احتمال زایمان زودرس و مرگ جنین و دفع مکونیوم (مدفوع جنین) در مایع آمنیوتیک، در این افراد بیشتر است و در اولین فرصتی که جنین رسیده شد باید اقدام به زایمان کرد تا از این عوارض جلوگیری شود.

پس از زایمان، بیماری و زردی و خارش ناشی از آن از بین می رود اما احتمال عود در حاملگی بعدی وجود دارد. همین طور احتمال بروز بیماری با مصرف قرص های جلوگیری از بارداری حاوی استروژن وجود دارد.

 در باره زردی و یرقان بارداری چه میدانید؟

از دیگر بیماری های کبدی معروف هپاتیت (یرقان) است که از طریق ویروس های متفاوتی ایجاد می شود مثل ویروس A، B، C، D و E که در مورد بیماری حاد علائم همگی شبیه هم هستند اما درمورد عواقب بیماری و مزمن شدن آن و روش های پیشگیری با هم متفاوتند.

بیماری هپاتیت ویروسی حاد با علائم تهوع و استفراغ و بی حالی و بی اشتهایی و درد بدن آغاز می شود و در مواردی با تب نیز همراه است. پس از یکی دو هفته این علائم کاهش یافته ولی زردی آغاز می شود و تغییرات آزمایشگاهی در آنزیم های کبدی رخ می دهد.

در موارد شدید علائم دیگری مثل خونریزی و اختلالات مغزی و تغییرات آزمایشگاهی مربوطه رخ می دهد که در این شرایط بیمار باید در بیمارستان بستری شود.

به هر حال در شرایط حاد بیماری باید مراقب انتقال از طریق ترشحات بیمار باشیم. یعنی نباید با ملحفه و لباس و حوله بیمار تماس مستقیم داشت. همین طور ترشحات دهان و واژن و خون بیمار قابلیت انتقال بیماری را دارند و باید از آنها پرهیز کرد. در دوران بارداری هم مراقبت ها به همین شکل است.

تاریخ: 06 ژانویه 2015
نویسنده: رضا ایرانی
نظرات
نام و نام خانوادگی  
آدرس ایمیل  
آدرس سایت